Az ember és a fa

Az ember nagyon sokban hasonlít egy fához. Az hogy honnan származunk, az a gyökerünk a jelenünk a törzs a jövőnk pedig a lombkorona. Azt tudtad, hogy egy egészséges fa lombkoronája éppen akkora, mint a gyökérzete?
Akárcsak a mi gyökereink.

Mit is jelent ez?

Nagyon nagy szükségünk van a gyökereinkre. Itt találhatók a tapasztalataink és az elődeink tapasztalatainak a tárháza. A hagyományaink az identitásunk. Ha ez nincs, akkor nem lehet egészséges törzs és lombkorona. Frusztrált a jelenünk és bizonytalan a jövőnk.

A kamaszkori lázadások, amikor az egyéniségünket keressük ezzel megy szembe, de a mélyben mégis erre támaszkodunk és ebből építkezünk. Nem tehetünk mást. A fiaim például bármennyire is túl akarnak lépni rajtam és okosabban építeni fel önmagukat, lemásolnak belőlem sok mindent.
Ugyanúgy imádnak  a konyhában tüsténkedni mint én  és értékrendileg is hasonlóak hozzám. Még ha parázs vitákat folytatnak velem.
Emlékszem édesapámmal nekem is hasonló volt a viszonyom. Úgy gondoltam, hogy teljesen más élethelyzet az enyém és az a milyen az övé volt. Azonban, amikor döntéseket kell hoznom , akkor rá kell, hogy ébredjek, ezek sokszor nem saját döntések, hanem amit a szüleimtől láttam azoknak a mintáknak a következménye.

Mondhatjuk, hogy paradigmák. Jók és rosszak. Nagyon fontos, hogy felismerjük Őket és eldöntsük, hogy mi jó és mi az ami nem válik előnyünkre. Gyakran változnak a dolgok. Ami tegnap életbevágóan fontos volt most akár káros is lehet.

Gyökereink

“Ne hagyj a tányéron semmit”

Például az étkezés kapcsán  van a „Ne hagyj a tányéron semmit”  paradigma. Ez régen annyit jelentett egy szűkösségben élő családban, hogy „ne pazarolj, mert holnap lehet, hogy nem lesz mit enni!” Ma a bőséges lehetőségeink közepette pedig azt jelenti, hogy „El fogsz hízni, ha mindent megeszel”.

Összefoglalva a leírtakat:

Ne nyirbáld szét a gyökereidet! Légy rájuk büszke! Tápláld belőle a jelened és építsd rá a jövődet!

DE az elkorhadt, elszáradt és már nem hasznos, sőt káros gyökerektől szabadulj meg, mert ezek a káros PARADIGMÁID, amik megakadályoznak a fejlődésben!

KÉSZÜLJ A LEGJOBBRA!

online képzés, amely elérhető lesz bárhonnan a VILÁGBÓL!

Pénzenergetikai Szeminárium bárhonnan

Posta János Tréner és Coach további bejegyzései

Mekkora célt tűzzünk ki magunk elé?

Mekkora célt tűzzünk ki magunk elé? A minap egy nagy felismerésre jutottam. A célkitűzésünkkel kapcsolatban gyakran vannak olyan félelmeink, hogy túl nagyot álmodunk és ezt, nincs bátorságunk céllá konvertálni. Inkább egy kisebb számunkra kevésbé sokkoló célt...

A hála

A hála? Nem túl gyakran gondolkodunk el azon, hogy milyen szuper korba születtünk. Természetese sok hiba van a világban és tenni is kell mindenkinek a maga szintjén, azért, hogy ezeken javítson. Én személy szerint fölöslegesen nem hűtöm és fűtöm a lakást, ha tehetem...

Egyén vagy csapat?

Egyén vagy csapat?Szeretnék veled megosztani egy tanulságos élményemet az iskolás éveimből. 12-13 éves lehettem, amikor honvédelmi napot tartottak az általános iskolában, ahová jártam. Persze bizonyára az ország minden iskolájában voltak ilyen rendezvények, mert...