Mik azok a PARADIGMÁK?

Ezek ugyebár fura, belénk rögzült gondolatok, amik a tudatalattinkban működnek. Rögzült viselkedésmintákat és gondolkodási sémákat “köszönhetünk” nekik. Nyilván nem is tudunk róluk, hiszen nem jönnek a felszínre, nem tudatosítjuk. Viszont akadályozzák a haladásunkat az életben.

Sokféle témában lehet paradigma bennünk. Munka, pénz, családi kapcsolatok, párkapcsolat, mit hogyan “kell” csinálni, ezek arról szoktak szólni. Sokszor úgy érzed, valami előítélet-szerű is van bennük, mindenesetre néhány paradigma nagyon fel tud bosszantani másokat, ez tény.

Hogy értsd, mik azok a  paradigmák, írok néhány példát.

“A magyarok szegények, ezt nem engedhetik meg maguknak.”

“A vállalkozók zsiványok, irigyek, kapzsik, harácsolók.”

“Nem érdemlem meg.”

“Nem lehetek egyszerre boldog, gazdag, kipihent, egészséges.”

“Ilyen nincs.”

“Egy nő erre nem képes.”

“Ezt így szoktuk csinálni.”

Tudnod kell, hogy mindannyiunkban vannak ilyen gondolatok, és mindannyiónkat akadályozhatnak.

Honnan erednek a paradigmák?

 1. Neurológiai okokis a háttérben állnak, a RAS (retikuláris aktiváló rendszer) szűri az információkat, ez az egyik oka. De csak most, felnőttkorunkban. Ez torzításhoz vezet, torzul az érzékelésünk. Ha babát várok, csupa terhes nők vannak körülöttem az utcán. Máskor nem látok egyet se. Csak azt vesszük észre, azt érzékeljük, azt látjuk meg, ami összhangban van a hiedelmeinkkel, tudatalatti gondolatainkkal. A vonzás törvényének működése is ilyesmi. Nem az a törvény, hogy “hiszem, ha látom”, hanem akkor látom meg, ha előtte ezt a hiedelmet, gondolatot elfogadtam.

Funkciója van ennek a RAS dolognak, igen, méghozzá fontos védelmi funkciója. A paradigmák tehát nem mindig feltétlenül bajok okozói, csak néha. Valójában ez az agyunk számára egy energia-takarékossági folyamat, mert nem gondolkodunk azokon a dolgokon, amelyek berögződtek, belénk ivódtak, szokásunkká váltak. Baj akkor van, ha ragaszkodunk egy olyan gondolathoz, viselkedéshez, amely már elvesztette a védelmi funkcióját, ma már másképp van, mint akkor volt, amikor az belénk ivódott, de mégis ott van ez a bizonyos ragaszkodásunk. Ám erről nem is tudunk. Csak azt vesszük észre, valami nem oké, mert frusztrált vagyok, nem haladok.

Mi a RAS-védelem lényege? Ha engednénk elárasztani az összes információval az agyunkat, hiedelmek generálta szűrés nélkül, az sok lenne neki, túlterhelődne. Ezért szűr a RAS.

 1. Gyerekkori minták, szülők, rokonok, óvoda, iskola

Gyermekkorban még szivacsként működik az agyunk. Azért szükséges a kicsi gyerekekre vigyázni, mert ők aztán mindent kipróbálnának, ujjacskákat a konnektorba, és hasonlók, tehát a felnőtt mindig ott van. A felnőtt mindig figyelmeztet, és kialakulnak a viselkedésmintáink. Be is rögződnek ezek, válogatás nélkül, és persze nem csak a segítő, hanem a gátló gondolatok is. Igen, gyermekkorban olyan minták és gondolatok is berögzülnek, amelyek később már nem kellenének, mert gátolnak, sőt, el is vesztik az aktualitásukat.

Hogyan is van ez?

Ha nem ismered még azt a bizonyos “majmok és a banán” kísérletet, nézd meg ezt a videót!

 

Mielőtt azt hinnéd, embereknél nincs ilyen, csak majmoknál, van egy ilyen kísérlet is:
 

 1. Ennyire igyekszünk, hogy beilleszkedjünk a társadalmi környezetünkbe, bizony! Tehát a társadalmi-munkahelyi-családi elvárások a harmadik nagy terület, ahol a paradigmák utat törnek.

Az agyunk játszadozik velünk!

Mikor okoznak problémákat a hiedelmeink?

Egyrészt néha nevetséges, mint itt a videón, ha végiggondoljuk, de ez csak egy dolog. A fő baj az, amikor gátol minket egy gondolkodási vagy viselkedési séma, automatizmus van bennünk, és nem is foglalkozunk ezzel, mert tudatalatti tartalom.

Például HA azt gondolom, nekem nem lehet milliós jövedelmem, mert nem láttam olyat a környékemen, és “nincs is olyan”.

AKKOR nyilvánvalóan nem is lesz. Nekem főleg nem. Ez tuti. Ha lenne is lehetőségem extra jövedelemre szert tenni, észre se veszem, sőt, én biztos nem érdemlem meg….stb.

Láttál-e már olyan embert, akire azt mondják, “élhetetlen”, amolyan tutyi-mutyi, hiányzik az az agytekervénye, ami a pénzkeresésre való? Akkor tudod, miről beszélek.

Naná, hogy így lesz, mert ezt hiszem, és eme hiedelmem meg is valósul az életemben, és igazolom is ezzel magam -“na ugye!”

Inkább kifogást keresek, felmentem magam, nem azt csinálom, amit szükséges, halogatok, el se kezdem soha, félelmeket táplálok teljesen alaptalanul. ÉS NEM ISMEREM FEL! Tehát vannak tünetek, csak nincs diagnózis, az ok ismeretlen. Oki terápia főleg nincs, mert így aztán az is lehetetlenné válik.

Lássuk, mik zajlanak az orvosok “társadalmában”! Milyen paradigmák lehetnek a munka kapcsán?

Ha én azt mondom, csak magánban dolgozom, néznek bizonyos kollegák, mint borjú, az új kapura. Nem régen értettem meg, hogy hát persze, nekik is paradigmáik vannak! Pár napja pont ugyanezt beszélgettük egy másik “magán” dokival.

Ő azt mondta, hogy kérdezik a kollegák, hol dolgozik, mondja, hogy a saját rendelőjében.

“- Na jó, de melyik kórházban?”
“- Mondom, hogy csak a saját helyemen…!”
“- Akkor nem is dolgozol (!!!!!), az hogy lehet, akkor hogyan vannak pácienseid?”

Tehát remekül tűrik a munkával járó megpróbáltatásokat, a kevés pénzt is, sőt, az ügyelet például egy kihagyhatatlan és nagyon fontos szolgálat- kinek is(?), ki mondta(?)

Mert ugyebár mik azok a paradigmák?

 

 • csak az számít munkának, ha kilóg a beled (paradigma #1), és
 • Te vagy a különc (szép szót írtam), ha nem ugyanezt csinálod (= csak így működik, máshogy nem- paradigma #2),
 • az pedig egyenesen hihetetlen, hogy így is tudsz pénzt keresni (paradigma #3).
 • Ha azt mondod, milliókat, és nem zsebbe, hanem számlával, akkor pedig egyszerűen hazudsz! (paradigma #4)
Mik azok a paradigmák?

RÉGI MINTÁK (“bőcsességek”), AMELYEKET MÉG MA IS IGAZNAK ÉREZHETSZ (de már nem azok, jól sejted):

 

 1. Valamivel (bármivel) keress pénzt, és közben, vagy utána élj az álmaidnak.= a céljaid, álmaid, amit valójában szeretnél, nem függhetnek össze a munkáddal, sőt az álmaidból válogassál, szemezgessél, hiszen mindet ÚGYSE tudod megvalósítani, már csak a pénzügyi vonzatuk miatt sem… amúgy a legcélravezetőbb az lenne, ha nem is álmodoznál, hanem beállnál a sorba, és lehajtott fejjel húznád az igát, minek lógsz ki mindig a sorból?

“Majd adunk Neked szabadságot, ha épp olyan kedvünk van, és engedélyezzük, akkor pihenhetsz…” Ez a rabszolgasors lényege. Van olyan ismerősöm, aki bankban ügyfélszolgálati pultnál ül, és engedélyt kell kérnie, hogy kimenjen pisilni.

Volt olyan főnököm (nem vezetőm, főnököm!), akit zavart, hogy majdnem annyit keresek, mint ő. Jó nagy hős volt ám, ezúton is gratulálok. Ma már 5-ször annyit keresek legalább, mint ő, de én a szemében egy lusta vagyok. Valójában soha nem ismerte be, hogy képtelen engem motiválni, mert csak a rabszolgákhoz ért. Mivel ő is az. És tényleg lusta voltam, mert az értelmetlen dolgok egyszerűen csak hidegen hagynak. Ezért nem dolgozom többé multicégeknél, mert felismertem, hogy nekem ez nem megy. Plusz még megalázó dolgoktól sem rettent vissza ez a bizonyos főnököm. Általában pedig elég jó főnökeim voltak, kifejezetten kiválóak is voltak, de sajnos, ilyen pribék jellegűt is ki lehet fogni. Veszélyes, mikor a rabszolga hatalmat kap a többi rabszolgák felett.

Ó, és még egy csodálatos példa! A közalkalmazotti és köztisztviselői bértábla! Hát ez aztán remek találmány, arra is rendkívül alkalmas, hogy soha az életben ne tűnjön el a paraszolvencia, meg aztán egymás fojtogatása egy kanál vízben, na az is egy jó történet, ami összefüggésben van ezzel. Talán. Mert megszoktuk, “másképp nem is lehetne”, ne is gondolkodjunk ezen, Svédországban  meg Angliában úgyis jól eldolgozgatnak a magyar orvosok.

Nem azt mondom, hogy a szülőktől kapott minták jók vagy rosszak. Csak ma már más a világ, mint akár 15-20 éve, pláne más, mint 30 éve, és ezek a régi minták egészen egyszerűen nem működnek.

 1. Ha lassan haladsz, az biztonságosabb. (Tényleg? Biztos vagy ebben?)
 2. Amit nem tudsz, az nem tud Neked ártani. Bizonyos dolgokban jobb nem tudni, hogyan is működik, vagy hogyan van az egész…
 3. Nem kaphatsz meg mindent egyszerre, nem élvezheted az életet, mert a munka fájdalommal, szenvedéssel és lemondással jár.

(Csak zárójelben: jön szembe a zebrán egy ismerősöm, tehát 10 másodperces csevej átkelés közben “-  Te is melóba?” “- Aha, szia.” “- Szegény…!” “- Dehogy, tök jó, imádom, amit csinálok!”)

Kék óceán - A memória és az EGO könnyen átver

EZEK HELYETT AZ ÚJ MINTÁK:

 1. A drágább olcsóbb. Minőségi dolgokra költs! A minőség ugyanis tartós, hatékony, annak van értelme, a gagyi tényleg vacak.
 2. Az ingyen munka rengeteg pénzt hoz. (Tudom, hogy nem érted, nem baj. Majd foglalkozzunk ezzel a gondolattal, mert nagyon izgalmas!)
 3. Ne gyárts problémákat magadnak és ne bízz olyan emberekben, akik problémagyárosok. Kerüld őket, mert ragályos. Megoldás-orientált legyél, és ilyenekkel barátkozz! Csak minőségi munkát fogadj el, és olyat adj ki a kezed közül!
 4. Az emberek munkáját hatékonyabbá, az életüket jobb minőségűvé tedd, és ezáltal nem tudod elkerülni, hogy áramoljon Hozzád a pénz. Minél több embert szolgálsz, annál gazdagabb leszel. Nem hiszed, persze, de csak próbáld ki! Én ezért automatizálok mindent, amit lehet.
 5. A fejlődés exponenciális (nem lassú, és főleg nem biztonságos.)

Néhány hasznos link: >>

Az exkluzív zárt csoportunkat itt találod: MANI-FEST-KLUB, gyere, várlak!
Itt tudsz hozzájutni az ingyenes Apgar 10 könyvhöz (kattints!)
(Ingyenes) manifesztáció levélsorozatomra itt tudsz feliratkozni

KÉSZÜLJ A LEGJOBBRA!

online képzés, amely elérhető lesz bárhonnan a VILÁGBÓL!

Pénzenergetikai Szeminárium bárhonnan

Dr. Lovas Gyöngyi DokiMarketing mentor, üzleti és kommunikációs tréner bejegyzései

A memória és az EGO könnyen átver

A memória és az EGO könnyen átver ÜZLETI Bio-gazdálkodás? Avagy: a memóriánk könnyen átver. Az EGO is. Azonban az energetika nem tud átverni. Soha. Ha úgy működsz, mint én, van egy kicsi “hatodik érzéked”, akkor simán el tudod fogadni a fenti megállapításomat. Kicsit...

A vállalkozói siker 5 kulcs-tényezője

Vajon mi a vállalkozói siker 5 kulcs-tényezője A vállalkozás nem más, mint annak a művészete, hogy a problémákra jövedelmező megoldást dolgozzunk ki. Minden sikeres üzletember vagy vállalkozó azzal kezdte felépíteni az üzletét, hogy beazonosított egy problémát, utána...